Emoties wegdrukken doe jij dat wel eens?

Van nature willen we geen pijn voelen. We zijn dan ook experts in het vermijden of wegdrukken van alle pijnlijke emoties of gevoelens. Hoewel het wegdrukken van negatieve emoties in een acuut moment efficiënt kan zijn. Is het op de lange termijn niet gezond om dit structureel te doen. Of het nu boosheid, angst, verdriet, frustraties of somberheid is wat je ervaart. De volgende punten zijn goede redenen om toch eens bewust te kijken naar hoe gezond jij omgaat met je emoties.

 

  1. Het kost dagelijks veel energie om je emoties weg te drukken in plaats van te doorleven. Je kropt namelijk alles op. Het is dus niet echt weg. Het is er gewoon nog. Het kost je elke dag een deel van je dagelijkse energie om die emoties weg te drukken. Energie die je dus niet voor iets anders kan gebruiken.
  2. Je kunt er zelfs een gespannen en verkrampt lichaam van krijgen. Je draagt die emoties nog steeds bij je en dat ga je voelen in je lichaam. Ook al ervaar je het zelf misschien niet als spanning of stress. Je krijgt er uiteindelijk wel stress van.
  3. Je krijgt ook meer moeite met het voelen van fijne emoties. Als je niet wil voelen en er onbewust of bewust voor kiest om je emoties weg te drukken. Je drukt dan ook de fijne emoties weg, waardoor het veel moeilijker is om ook die te voelen.
  4. Als je niets of weinig voelt. Dan is het ook lastig om je emoties en gevoelens te uiten. Het delen van je emoties of gevoelens binnen een relatie kan dan een uitdaging zijn. Het maakt het daardoor moeilijker om een echte verbinding met iemand aan te gaan.

Ben jij ook een expert in het vermijden en wegdrukken van pijnlijke emoties? Zit dat je in de weg en wil je ondanks dat je het misschien spannend vindt daarmee afrekenen?

 

 

Pak deze kans en meld je aan voor een ademsessie, -workshop of ademgroep en leef je echte leven nu!

Dan leer ik je weer voelen. Lees meer over ademcoaching en meld je meteen aan!

 

Energieke groet,

Cynta

C-Coaching