Stress een keuze?!

 

Stress een keuze? Wat zeg je nu Cynta hoor ik je denken. Ik heb toch niet voor mijn burn-out of pittige situatie op het werk, hoe het nu gaat binnen mijn bedrijf of overlijden van een dierbare gekozen? Ik koos zelf ook niet voor een burn-out 10 jaar geleden. Ja dat klopt. In het leven gebeuren zaken waar je geen of weinig invloed op hebt.

 

Wat ik bedoel met Stress is een keuze, is dat je invloed hebt en kan leren anders met stress om te gaan die deze situaties kunnen veroorzaken. Waardoor je minder snel en minder heftig en minder vaak stress zult ervaren. Je kunt dus kiezen hoeveel stress je ervaart bij een situatie.

 

Keuzes maak je met je hoofd zou je zeggen, toch? Daar komen in ieder geval je gedachten vandaan.

Vanuit je gedachten ontstaan emoties en vanuit emoties ontstaat jouw gedrag.

Bij mijn klanten zie ik vaak dat wanneer ze veel stress ervaren ze vaker de minder handig gedrag kiezen. Ze voelen zich gespannen en gaan bijvoorbeeld meer snoepen, minder bewegen of nog vaker die biertjes pakken. Waarna ze daar weer negatieve gedachten en schuldgevoelens over krijgen en slecht over zichzelf denken. De neerwaartse negatieve gedachtenspiraal, met minder zelfvertrouwen vormt zich op die manier. Ja minder zelfvertrouwen is een veel voorkomend symptoom bij mensen die langdurig stress ervaren. Gedachten als: “Zie je wel ik krijg het niet eens voor elkaar om te gaan sporten, faal ik weer” hoor ik vaak voorbijkomen. Dit komt veel voor en daar ben je niet anders in als je dit ervaart. So don’t beat yourself up.

 

Dat je invloed hebt op de manier hoe je met stress omgaat en hoe je over situaties denkt. Leg ik uit aan de hand van een situatie die ik deze week zelf heb meegemaakt:

Ik was met de bus onderweg naar een netwerkbijeenkomst in het midden van het land. Op de bus stond het juiste nummer en de juiste naam. Tijdens de rit kwam ik er toch achter dat de bus een andere kant uit ging. Zo bevond ik me ineens midden op een industrieterrein 30 minuten lopen van de eigenlijke locatie waar ik moest zijn. Een nieuwe bus pakken was geen optie en helemaal op tijd komen ging niet meer lukken. Help wat nu?

Welke gedachten gaan er bij jou in deze situatie door je hoofd? Zijn ze prettig of boos of paniekerig van aard? Ben je streng voor jezelf of niet?

 

Wat heb ik gedaan? Natuurlijk dacht ik even he hoe kan dit nu. Wat heb ik gedaan? Ik richtte mijn aandacht op mijn adem, om deze even rustig en langzamer in mijn buik te krijgen. Om me vervolgens bewust te worden van de gedachten en bewust te kiezen voor een gedachte die me wel helpt.

Wat zijn de voordelen van deze situatie. Ik heb mezelf 30 minuten meer lichaamsbeweging gegeven vandaag. Het zonnetje schijnt. Ik kijk of het me lukt om zo dicht mogelijk tegen begintijd aan daar te komen. En hop daar liep ik richting de locatie.

 

Zie je de switch in gedachten en focus op wat niet goed ging, naar wat wel fijn is?

 

Bij heftige levensgebeurtenissen is deze switch natuurlijk niet zo vanzelfsprekend en kan het uitdagend zijn om deze switch in gedachten toch te maken.

 

Het is daarom slim om te beginnen met het oefenen van bewust worden van je gedachten bij kleine situaties zoals deze hierboven. Bewust ademen helpt heel goed bij het bewust worden van je gedachten. Pas dan kan je met je gedachten gaan werken.

 

Dus ik wil je vragen om bij de eerstvolgende stressvolle situatie vandaag even 15 keer rustig in te ademen door je neus en uit door je mond en je bewust te worden van je gedachten. Kies ik nu voor stress of kies ik voor meer ontspanning?

 

Ik hoor graag hoe jij deze oefening hebt ervaren? Laat het me hieronder weten in de comments.